Českí poštári sledujú ceny pohoných látok

19.04.2013 Celý región

Praha (TASR) - Česká pošta začala od dnešného dňa sledovať ceny pohonných látok v krajine. Doručovatelia dostali novú úlohu: zastavovať sa pri čerpacích staniciach a opisovať ceny. Zozbierané údaje posielajú cez mobilný telefón na spracovanie a následne sa objavia nielen na internetovej stránke, ale aj v novej aplikácii pre vodičov. Inteligentné telefóny s novou službou privedú vodičov k najlacnejšiemu benzínu v okolí. Čerpacím staniciam sa to nepáči, konštatuje IDNES.cz, internetový portál českých novín Mladá fronta Dnes.
Ceny na čerpacích staniciach zbiera každý deň vyše 4000 poštárov po celej krajine. Česká pošta chce do dvoch mesiacov pokryť 2200 z celkového počtu zhruba 3500 verejných čerpacích staníc v krajine. Partnerom nového webu tankujlevneji.cz aj mobilnej aplikácie je ministerstvo priemyslu a obchodu. Obe inštitúcie tvrdia, že hlavným cieľom projektu je transparentné informovanie o cenách.
Aplikáciu pre inteligentné telefóny spustí pošta zhruba za dva týždne. Bude lokalizovať polohu vodiča a vyhľadávať čerpacie stanice podľa zadaných kritérií, napríklad ceny. A práve to sa nepáči majiteľom benzínových čerpadiel. Obávajú sa, že dopyt vodičov po lacnom benzíne ešte viac pomôže čerpacím staniciam, ktoré nakupujú pohonné látky nezdanené. O tom, ktoré konkrétne čerpacie stanice to sú, sa na trhu iba špekuluje, žiadne dôkazy zatiaľ nikto nezverejnil.
Česká pošta nepopiera, že nová webová stránka bude mať aj príjmy z reklamy, ale tvrdí, že to nie je hlavný cieľ. "Príjmy z reklamy nebudú horibilné, pokryjú náklady spojené s touto službou," povedal iDNES.cz hovorca Českej pošty Ivo Mravinac.
 

Vyberte región